OM RUTEN

mobil

+ 45 24 42 33 96

VIA TOLOSANA - Arlés - Col du Somport

FRA 5. APRIL TIL 25. APRIL 2019

Herefter går turen - rigtig meget op og ned - gennem den sydligste del af Centralmassivet med udsigt til både Pyrenæerne og Middelhavet. Flot men anstrengende. Stierne er tit meget smalle og kan - især i og efter regnvejr - være vanskelig passable, men de er stort set overalt meget vel afmærkede.Turen gennem Toulouse kan klares langs kanaler (ikke officiel rute, men foreslås af flere guides). Herefter kommer der langt flere pilgrimme, inden det omkring Lescar ( ved Pau) går rigtig løs. Stigningerne tager langsom til (op og ned, men mest op) og efter den meget smukke by, Oloron-Sainte-Marie,  går det for alvor opad mod Col de Somport af meget afvekslende stier med vandfald, bøgeskove og sne på toppen af bjergene. 

De sidste få meter op til toppen foregår på stier. Der er flere overnatninger op af bjergene, der stiger mindre brat end ved Saint Jean Pied de Port/ Col de Leopeder (1437 meter) . Til gengæld skal man længere op, nemlig til 1640 meter. Turen op, der kan tage 3 dage, er for de fleste pilgrimme en meget stor oplevelse. På toppen er der en bar og et udendørskapel med en Jakobsstatue. 


VIA TOLOSANA

Via Tolorsana er, som det lyder , en gammel romersk vej. Den er allerede nævnt i den første pilgrimsguide som blev udgivet i det 11 århundrede af en fransk munk - Codex Calixtinus - der beskriver pilgrimsvejen fra Frankrig til Santiago de Compostella. Ofte forløber pilgrimsvejene på de gamle romerveje eller på gamle handelsveje/ruter. Via Tolosana også kaldet Chemin Arlés - starter i Arlés, en gammel romerby og vigtig kulturby og slynger sig  

Chemin Ales er meget afvekslende. Ved Arles går man af diger gennem det øverste af Rhone - Carmague-deltaet med frugtbare marker under vandstandsniveauet  i Petit Rhone, som man følger. Dernæst går turen gennem storbyen Montpellier, hvor guides foreslår, at man tager bussen ud og ind af byen, fordi det 1) er svært at finde rundt, og 2) ruten ikke er særlig spændende - tværtimod. Selve Centrum har mange seværdigheder og - for pilgrimme - ikke mindst en spændende katedral, hvor de kender alt til pilgrimme og er meget hjælpsomme, giver stempel og fortæller om kirken.

spanske caminos

På den Spanske side af Col de Somport vandre man ind på Camino Aragonés, der via Jaca fører til Obanos, hvor den fører ind i Camino Francés.

Fra Col de Somport er det ca 860 km til Santiago de Compostela.

pilgrimsvandring i spanien

Når snakken kommer på pilgrimsvandring, er det ofte de spanske caminos, der tales om. Det er de mest kendte og mest vandrede, trods der både i Frankrig og Italien også er flere pilgrimsveje, hvilket også er tilfældet i andre af de Eupæiske lande. Vandringen til Santiago de Compostella og til Peterskirken i Rom er mok de mest kendte og vandrede.

SPANSKE CAMINOS

PILGRIMSVEJE I EUROPA


Udover de mange caminos i Spanien, er der 4 hoved pilgrimsruter i den sydlige del af Frankrig på mellem 700 til 900 km. Via Francigena fra Cantebury til Rom , der forløber fra UK, Frankrig, Schweiz og Italien , som er på 1.900 km. Via di Francisco fra Firenze via Assisi til Rom omkring 600 km i Italien.

CAMINO FRANCÉS

 

Den mest vandrede pilgrimsrute til Santiagde de Compostella. Omkring 200.000 vandre årligt. Ca. 800 km fra Saint Jean Pied de Port.

1

2

3

CAMINO PORTUGUÉS

 

Der vandre omkring 70.000 pilgrimme årligt fra enten Lissabon eller Porto over Tui til Santiago de Compostella. Omkring 600 km fra Lissabon.

CAMINO DEL NORTE

 

Den nordligst camino langs med Biscayen, der årligt vandres af omkring 20.000 pilgrimme. Er ca 900 km fra Irún til Santiago.

PILGRIMSMÅL


Udover de 3 store kristne pilgrimsmål, Gravkirken med Jesus grav i Jerussalem Sankt Peters grav i Rom og Santiago de Compostella med Sankt Jacobs grav, er der i Italien Assis med Frans af Assisi grav. Og i Norge er der Nidaros Katedral i Tronheim med Sankt Olafs grav.

erik hjulmand


Copyright @ All Rights Reserved